Yeni Şafak’ın “Kılıçdaroğlu eski MİT’çiyle ne görüştü” haberi, gazeteci elinden çıkmış olamaz.”Eski MİT’çi”nin adını geçtim, ne zaman, nerede görüştüğü bile yok. “Merak edilenler” diye soru soruluyor. Haber değil kontr-espiyonaj faaliyeti gibi.
Yeni Şafak’ın “Kılıçdaroğlu eski MİT’çiyle ne görüştü” başlıklı haberi, bir gazetecinin elinden çıkmış olamaz. Gazetecilik amacıyla yazılmış haber bilgi verir ama bu haber bir iddiayı dillendiriyor, sonra da “merak ediliyor” diye sorular soruyordu.
Metinde bir haberde olması gereken temel unsurların hemen hiçbiri yoktu. İlk cümlede “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir süre önce MİT’ten emekli kritik bir isimle buluştuğu ortaya çıktı” deniliyordu. Nasıl ortaya çıktığı belli değildi. Çünkü haberde hiçbir kaynak verilmediği gibi, sonunda da imza yoktu. Sadece “Haber Merkezi / ANKARA” mahreci konulmuştu. “Özel” bir haberin bu şekilde sunulması bile haberin gizemine işaret ediyor.
Bir haberde 5N 1 K dediğimiz temel unsurların olması gerekir. Ama bu haberde Kılıçdaroğlu’nun kiminle, ne zaman, nerede görüştüğü bilgisi bile yok. Kılıçdaroğlu’nun görüştüğü öne sürülen kişiyle ilgili “MİT’te ‘teknik takipten sorumlu’ dairenin başındayken emekli olan kritik bir isim” tanımı yapılıyor; ardından “15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre önce emekli olan bu yetkili birkaç gün sonra Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden birinin yönetimine girdi” bilgisi veriliyor. Bu kadar!
Gazetecilik amacıyla yazılmış olsa eski MİT’çi denilen kişinin adının verilmesi, bununla da yetinmeyip bu kişiye Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin sorulması gerekirdi. Bunların yapılmaması haberi sakatlayan en önemli eksiklik.
Bu görüşmenin ne zaman ve nerede olduğu da belirsiz. Kılıçdaroğlu ile eski MİT’çinin “yaklaşık 4 ay önce” CHP’li bir belediye başkanının odasında görüştükleri belirtiliyordu ama ne belediyenin ne de belediye başkanının adı veriliyordu. Bir siyasi parti genel başkanının görüşmesiyle ilgili haber yazıyorsanız, görüşmenin yapıldığı tarih neden yazılmaz, yer ve katılanlar neden gizli olur? Bunlar da haberi, haber olmaktan çıkaran başka bir eksiklik.
Yeni Şafak haberinde Kılıçdaroğlu’nun kiminle, ne zaman, nerede görüştüğü bilgisini vermemekle kalmıyor; görüşmenin içeriğiyle ilgili sorular soruyor:
“Kılıçdaroğlu’nun bu kritik isimle ne zamandan beri tanıştığı ve söz konusu görüşmede neler konuştukları merak ediliyor. Merak edilen bir diğer konu eski MİT yetkilisinin görev yaptığı şirketin tepe yönetiminin bu buluşmadan önceden haberdar olup olmadığı.”
Gazeteci merak ettiklerinin yanıtını bulur yayınlar. Burada ise soruya yanıt aramaktan ziyade imalarda bulunuluyor; ismi gizli tutulan “şirketin tepe yönetimi”ne (en iyi niyetle) ihbar ediliyor. Habercilikten çok “kontr espiyonaj faaliyeti” (!) demek daha doğru olabilir bu yayına…
Yeni Şafak’ın basılı nüshasında ve internet sayfasında 31 Mayıs’ta yayımlanan bu haberle ilgili yazımı yayımlamak için birkaç gün bekledim. Yazının devamının nasıl geleceğini görmek istiyordum. Devamı gelmediği gibi habere de erişilemiyor artık. Nedense artık haberi yayında tutamadılar.
Sorgulamadan, kontrol etmeden oradan alıntılayan İnternet Haber ve Beyaz Gazete gibi sitelerde hâlâ duruyor.