22 Kasım 2024 Cuma
İspanya ifade özgürlüğü için ayakta

İspanya ifade özgürlüğü için ayakta

İspanya’da Katalan rapçi Pablo Hasel’in Kral’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanması ülkede ifade özgürlüğünün tartışılmasına neden oldu. Koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık çıktı.

İspanya’da rap şarkıcısı Pablo Hasel’in “Kral’a hakaret” suçundan hüküm giymesi ülkede ifade özgürlüğü ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Hasel’in serbest bırakılması talebiyle protestolar devam ederken Başbakan Pedro Sanchez Cuma günü yaptığı açıklamada İspanyol demokrasisinin “Bir an önce ifade özgürlüğünü genişletmek ve iyileştirmekle yükümlü” olduğunu söyledi.

Sanchez “Demokrasi asla hiçbir zaman şiddeti haklı çıkarmaz” diyerek gösterilerde şiddet kullanılmasının “kabul edilemez” olduğunu da sözlerine ekledi.

Pablo Hasel espagne ile ilgili görsel sonucu

Pablo Hasel

Koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık

Koalisyonun küçük ortağı sol popülist Podemos Partisi lideri Pablo Iglesias ise Hasel’in tutuklanmasının İspanyol demokrasisi ile ilgili soru işaretleri doğurduğunu söylemişti. Podemos milletvekili Pablo Echenique da sosyal medyada protestocuları destekleyen bir  paylaşım yapmıştı.

Podemos’un protestolara ilişkin tutumu, koalisyon ortakları arasında anlaşmazlığa neden olmuş, Podemos Partisi’nin gösterilerdeki şiddeti kınamaması eleştirilere yol açmıştı.

Hükümetin gelecekte benzer tutuklamalar olmaması için yasal değişiklik yapması bekleniyor. Ancak hükümetin geçen hafta ifade özgürlüğü ile ilgili yasaları daha az kısıtlayıcı hale getirmeye çalışacağını açıklamasına rağmen bu Hasel’in tutuklanmasını etkilemiyor. Bu nedenle Podemos, Hasel için af çıkartılmasını isteyeceğini duyurdu.

Radikal sol çigisi ile bilinen Hasel “terörizmi öven” ve Kraliyet ailesine hakaret içeren sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tartışmalı tweetleri nedeniyle hapse atılan rap sanatçısı Pablo Hasel’in serbest bırakılması talebiyle başlayan gösterilere tepki gösterdi.

Sanchez, “İspanya, tam demokrasinin olduğu bir ülkedir ve demokratik ülkelerde ne şekilde olursa olsun şiddet kullanımı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Protestolar sürüyor

Üç gecedir devam eden protesto gösterilerinde 100’e yakın kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Göstericiler Barselona’da polisle çatışırken, yanıcı madde ve taş atan göstericilere güvenlik güçlerinin cop ve plastik mermiyle müdahale ettiği bildirildi. Gösterilerde onlarca gösterici ve polis memurunun da yaralandığı aktarılıyor.

Protestoların başladığı Katalonya bölgesinden ülkenin diğer şehirlerine de yayıldığı bildiriliyor. Hafta sonu gösterilerin devam etmesi bekleniyor.

İspanya gazeteleri

Bu arada, İspanya gazeteleri de konuya geniş yer ayırdı. El Periodico de Catalunya, yazdığı yazıda şu görüşlere yer verdi: “Zevkler ve renkler’ meselesi değil bu” Bir sanatçıyı sözleri yüzünden hapse atmak kabul edilemez. “Bu tartışmadaki asıl mesele, rapçinin parçasında söylediklerinin hoşa gidip gitmemesi değil. … Hasél (ki burası çok önemli) söyledikleri ve şarkı sözleri nedeniyle hapse giriyor, başka bir nedenden dolayı değil. Hapis cezasına çarptırılması, artık sık sık manipüle edilen ifade özgürlüğü düşüncesine ve kendini hala demokrasi olarak adlandırmak isteyen rejimlere yönelik bir saldırı.”

Diğer yandan, El Mundo gazetesi de, “Hapsin yolları küçük kabahatlerle döşelidir. Rapçi bu cezayı hak etti” dedi. “Makul insanlar, açılan davayı yerinde bulmakla beraber bunun hapis cezasıyla sonuçlanmasına karşı çıkıyor. Bu tamam. … Ama hapis cezasına giden yolun ufak bir kabahatle başlayabildiği de gözden kaçırılmamalı. Trafik cezasını ödememek, bir suçtan bir diğerine atlanmasına yol açıp nihayetinde kişinin hapis cezasıyla sonuçlanacak bir hüküm giymesine neden olabilir. Nitekim uygunsuz bir fıkra anlatan sıradan insanlara alabildiğine öfkelenen bir kesim tarafından kahraman ilan edilen Hasél adlı şahsın da kaderi, hatta kendi eliyle seçtiği yazgısı bu olacak gibi gözüküyor.”