23 Kasım 2024 Cumartesi
Erdoğan: Yaparız diyorsak yaparız, bedelini de öderiz

Erdoğan: Yaparız diyorsak yaparız, bedelini de öderiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan ve AB’nin tepkilerine rağmen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerine ara vermeyeceğini açıklayarak, “Yaparız diyorsak yaparız ve bedelini de öderiz” dedi.

Erdoğan, “Daha bir asır önce Anadolu’yu perişan halde terketmek zorunda kalanların Ege’de sahte kabadayılık peşinde koşmaları, mezarlıkta ıslık çalma psikolojisinin tezahüründen başka bir şey değildir” diye konuştu.

Kararlılık vurgusu

“Korkunun ecele faydası” yoktur diyen Erdoğan, “Türkiye Akdeniz’de de, Ege’de, Karadeniz’de hakkı olanı alacaktır. Biz nasıl kimsenin toprağına egemenliğine, çıkarına göz dikmiyorsak, kendimize ait olanlardan da asla taviz vermeyeceğiz. Bunun için siyasi, ekonomik, askeri bakımdan ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Muhataplarımızı kendilerine çeki düzen vermelerine, mahvolmalarına yol açacak yanlışlardan uzan durmaya davet ediyoruz” dedi.

Alman bakan

Türkiye ve Yunanistan arasında ‘tatbikat’ gerginliği sürerken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, hem Atina’da hem de Ankara’da resmi temaslarda bulundu. Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Maas,iki ülke arasındaki sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Atina’daki basın toplantısında Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına bakınca kendilerine yakışan seviyede açıklamalar gördük. Burada uluslararası hukuk çağrısını yineleyen Yunanistan’a hangi uluslararası hukuktan bahsettiğini sormak istiyoruz” dedi.

Konuk Bakan Maas, görüşmelerle ilgili olarak şunları söyledi: “Hem burada hem Atina’da bu tehlikeli ve tırmanan durumu ele aldık. Bu sadece Avrupa Birliği’ni değil aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor maalesef. Durum son derece riskli. Bir uçuruma yaklaştığınızda aşağı düşme riskiniz var. Bu gelişmenin önünü kesmek istiyoruz. İki tarafın da diyaloğa hazır olduğunu duyuyorum. Bu tartışmalı konuların bir çözüme ulaşabileceğini düşünüyorum. Sadece Yunanistan ve Türkiye arasında doğrudan görüşmelerle bu yapılabilir. Sayın Mitsotakis ve Yunanistan Dışişleri Bakanına da bunu söyledim. Hala iki tarafın da samimi olarak doğrudan görüşmelere başlamasıyla iki taraf için de kabul edilebilir sonuçlar elde edilebileceğine inanıyorum”.

Maas,”Böyle bir görüşme ortamı sadece yapıcı bir atmosferde gerçekleşebilir” değerlendirmesinde bulundu.

İki NATO müttefiki ateşle oynuyor

İki NATO müttefiki arasında yaşanan gerilimi “ateşle oynamak” olarak nitelendiren Maas, Atina ve Ankara görüşmelerinin ardından uzlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağı konusundaki soruya, “Kendimizi kandırmıyoruz durum zor. Bu durumu çözmek de çok kolay değil. İki tarafta da, hem Atina hem Ankara’da tek yolun hep bir diyaloğu başlatmak olduğu söylendi. Kimse burada askeri bir çözüm istemiyor, bu akılsızlık olur. Bu diplomasiyle çözülecek, zor olabilir, ağır ilerleyebilir. Niyet var, bunun koşullarını hazırlamalıyız” yanıtını verdi.  AB içinde diplomatik çözümün siyasi koşullarının hazırlanması gerektiğini vurgulayan Heiko Maas, Yunanistan ile Türkiye arasında bu konunun konuşulması gerektiğini ve iki tarafın da masaya oturmak için ön koşul istemediğini belirtti. Maas, “Aslında gerekli koşullar bunlar. Biz bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. AB içinde Türkiye ile olan diyaloğu yapıcı bir temele oturtmak istiyoruz. Dönem başkanlığımızda bunu değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.

“Yunanistan şımarıklıktan vazgeçsin”

Çavuşoğlu ise şöyle konuştu: “Yunanistan’a şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bu şımarıklıktan vazgeçin. Ön koşulsuz ve tam Avrupa Birliği desteğiyle bir yere varılamayacağını artık anlamanız lazım. Bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın. Yok haklarımızı savunacağız, tatbikat yapacağız diye açıklamalarda bulunursanız bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse tereddütsüz bir şekilde yaparız. Oyuna gelmeyin. Biz diyaloğa varız. Bugün Maas’a da söyledim. Doğu Akdeniz’in etrafındaki tüm ülkelerle, Rum kesimi hariç, onlar önce Kıbrıs Türk tarafı ile muhatap olmak zorundalar, hakça gelir paylaşmak için, tüm ülkelerle hakça paylaşım için müzakere etmeye varız. Ama bunun için Türkiye’ye ön koşul getirilmesin, hele hele Yunanistan’ın ön koşulu ile olmaz” dedi.

AB ve diğer ülkelerin de koşulsuz destek vermek yerine Yunanistan’ı uyarması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Yunanistan daha sağlıklı düşünüp sağlıklı adımlar atması lazım. Bu provokatif davranışın hiç kimseye faydası olmaz” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Perşembe ve Cuma günü AB Dışişleri Bakanlarının Berlin’de konuyla ilgili toplanacağını belirtti

Levent Evkuran