Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu 47 ülkeli Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu Türkiye’nin 31 Mart 2019 tarihinden sonra ülkenin güneydoğusundaki belediyelere atadığı kayyım atamalarının demokratik prensiplere aykırı olduğunu duyurdu.
Venedik Komisyonu’nun konu ile ilgili görüşü Avrupa Konseyi’nin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından talep edildi.
Türk hükümetine, alınan kararların iptal edilmesi çağrısında bulunan Venedik Komisyonu, OHAL’in kaldırılmasına rağmen etkilerinin sürdüğünün altını çizdi. Venedik Komisyonu alınan kararların demokrasinin temel prensiplerini ihlal ettiği görüşünde.
Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları görevlerinden alınarak yerine kayyım atanmıştı.
Venedik Komisyonu alınan kararların 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlerle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.
‘Olağanüstü önlemler kanıtlara dayanmalı’
Raporda, “Venedik Komisyonu, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesindeki terör tehdidinin farkında. Böyle bir tehdit olağanüstü önlemleri haklı kılabilir. Bu tür önlemler ilgili yasal hükümlere saygı bir şekilde uygulanmalı, kanıtlara dayanmalı ve izlenen amaç ile orantılı olmalıdır…Olağanüstü hal 2018’de sona erdi ancak kayyım atamalarının sürekli gündeme getirilmesi endişe verici. Bu değişikliklerin gerekliliği, olağanüstü hal sırasında bile şüpheli görünüyordu. Bu endişe elbette acil durumun sona ermesi ile daha da büyüdü.” ifadeleri yer alıyor.
Venedik Komisyonu, ‘Yüksek Seçim Kurulunun aldığı kararlar uluslararası norm ve standartlarla tutarsızdır bu yüzden iptal edilmelidir’ görüşünü bildirdi.
Venedik Komisyonu nedir?
Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ya da daha çok bilinen adıyla Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi’nin anayasal konularda danışma organıdır. Bir nevi Avrupa Konseyi bünyesinde “bağımsız düşünce kuruluşu” gibi çalışmaktadır. 1990 yılında 18 Avrupa ülkesinin taraf olduğu bir anlaşmayla kurulmuştur.
Türkiye, kuruluşundan bu yana (10.05.1990) Komisyonun üyesidir.