22 Kasım 2024 Cuma
Yunan Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin Ege’deki egemenliği en fazla 3 mil

Yunan Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin Ege’deki egemenliği en fazla 3 mil

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Türkiye Lozan’ı iyi incelesin’ dedi ve  ‘revizyonist ve gri alan yaklaşımlarının’ Türkiye için bir bumerang etkisi yaratabileceği iddiasında bulundu.

Bakan Dendias, Ethnos gazetesine verdiği mülakatta Yunan diplomasisinin olağanüstü bir enerjiyle Akdeniz’e yeniden döndüğünü de söyledi.

Yunanistan’ın, Türkiye dahil tüm komşularıyla deniz alanlarının belirlenmesinin vazgeçilmez hedefi olduğunu ifade eden Dendias, ancak bunun, BM Deniz Hukuku Antlaşması’nda yer alan maddelerin tamamının uygulanmasıyla olabileceğini kaydetti.

Dendias, “Başbakan Kiryakos Miçotakis’in de belirttiği gibi, Yunanistan, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini her zaman etkili ve güvenli bir şekilde savunacaktır.” dedi.

“Türkiye, Lozan Anlaşması’nı iyi incelemeli”

“Türkiye’nin coğrafyayı ve komşularını görmezden gelme ve uluslararası hukukun hayali kurallarını uygulama çabalarının hiçbir etkisi yoktur ve uluslararası toplum tarafından kınanmıştır.” ifadesini kullanan Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Türkiye Lozan Antlaşması’nı herhangi bir revizyon olmadan (değişiklik yapmadan) dikkatlice incelemeli ve Yunanistan’ın da yaptığı gibi içeriğine saygı göstermelidir.”şeklinde konuştu.

‘Yunan diplomasisinin Akdeniz’e geri dönüşü’ ifadelerine açıklık getiren Dendias, bunun, Libya ve Suriye’ye özel elçiler atanmasının yanı sıra Şam ve Trablus’taki elçiliklerin şartlar izin verdiğinde yeniden faaliyete geçmesi olduğunu kaydetti.

‘Yoruma dayalı’ ya da ‘gri bölgeler’in Türkiye’ye bir bumerang gibi dönebileceğini belirten Dendias, Lozan Anlaşması’nın 12’inci maddesine atıfta bulunarak Türkiye’nin Ege’deki egemenliğinin en fazla 3 mil olduğunu ifade etti.

Ege’de gri alan yok

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Şubat ayında verdiği demeçlerde de Ege’de gri alan olmadığını söylemişti. Türkiye ile Kardak Adası konusundaki anlaşmazlıkla ilgili bir uzlaşma veya görüşme olamayacağını belirtmiş, Atina’nın hiçbir Yunan toprağını “gri alan” olarak kabul edemeyeceğini iddia etti.

“Yunan hükümeti hiçbir Yunan toprağını gri alan olarak kabul edemez.” diyen Dendias, bunun bütün Yunan hükümetleri için bir kırmızı çizgi olduğunu söyledi.

Türkiye ile karasularında yaşanan münhasır ekonomik bölge sorununu önce iki ülke arasındaki müzakerelerle çözmeye çalışacaklarını kaydeden Yunanlı bakan, ilerleme sağlanamaması halinde Uluslararası Adalet Divanı’na gideceklerini söylemişti.