22 Kasım 2024 Cuma
TBMM 48 gün sonra toplanıyor: İlk gündem bekçilerin yetkisi

TBMM 48 gün sonra toplanıyor: İlk gündem bekçilerin yetkisi

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 3 aydır “kapalı devre” çalışma yürüten siyaset ve TBMM, yeni normaline dönüyor.

TBMM Genel Kurulu, 48 günlük aranın ardından bugün toplanıyor.

Salgın nedeniyle çalışmalarını yaklaşık 2,5 aydır İstanbul’da Huber Köşkü’nde yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara’da yoğun mesaiye başlıyor.

TBMM’de ziyaretçi yasağı sürerken, siyasi partiler, Meclis grup toplantılarını ise şimdilik yapmayacak.

Temmuz ayı ortasına kadar çalışması planlanan TBMM Genel Kurulu’nun ilk gündem maddesinin, Bekçilik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi olması planlandı.

Mahalle ve çarşı bekçilerine silah kullanma, kişi ve araçları gerekli gördüğü hallerde durdurma yetkisi veren yasa teklifi, kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

AKP’nin, pandemi nedeniyle görüşmelerini ertelediği teklifi Genel Kurul gündeminde bulunuyor.

AKP grubu ayrıca Rekabet Kanunu’nda değişiklik yapmayı planlıyor, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda değişiklik içeren yeni yargı paketi ile tarımla ilgili yeni bir torba yasa teklifini tatil öncesinde Genel Kurul’dan geçirmeyi planlıyor.

Baro teklifi sunulabilir

Henüz kesinleşmemekle birlikte, AKP ve MHP’nin üzerinde çalıştığı baroların seçim sistemi ve yapısında değişiklik içeren Avukatlık Kanunu değişikliğini de TBMM Başkanlığı’na sunulabileceği belirtiliyor.

Baro seçimlerinin çarşaf listeyle nispi temsil sistemine göre yapılması üzerinde çalışan AKP, bir ilde birden fazla baro kurulmasının yolunu açacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Nispi temsile sıcak bakan MHP’nin ise “çoklu baro” konusunda çekinceleri bulunuyor. İki partinin ortak noktalarda uzlaşması halinde teklif, Haziran ayın içinde TBMM Başkanlığı’na sunulabilir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Türk Tabipleri Birliği yasalarında değişiklik yapılması, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişiklikleri de AKP ve ittifak ortağı MHP’nin gündeminde.

Söz konusu düzenlemelerin TBMM’nin yeni yasama yılına kalabileceği belirtilse de, yaz aylarının sıcak tartışma konuları arasında yer alacağına dikkat çekiliyor.

TBMM Başkanlığı seçimleri

Haziran ayında ağırlıklı olarak yasama faaliyetlerini sürdürecek olan TBMM’nin temmuz gündemini ise büyük ölçüde TBMM Başkanlığı seçimleri oluşturacak.

12 Temmuz 2018’de TBMM Başkanı seçilen AKP İstanbul Milletvekili Binali Yıldırım’ın, yerel seçimlerde aday olması nedeniyle istifası ile boşalan göreve 24 Şubat 2019’da seçilen TBMM Başkanı Mustafa Şentop seçilmişti.

Yıldırım’ın kalan süresini tamamlayan Şentop’un görev süresi 12 Temmuz’da dolacak.

TBMM Genel Kurulu, 3 yıl görev yapmak üzere yeni başkanını belirlemek için seçime gidecek.

İçtüzük gereği, TBMM Başkanlığı seçiminin yanı sıra TBMM ihtisas komisyonlarının başkan ve üyeleri de yenilenecek.

Ayrıca siyasi partilerde de grup yönetimi seçimleri yapılacak.