23 Kasım 2024 Cumartesi
DSÖ:Avrupa daha ölümcül ikinci dalgaya karşı hazırlıklı olsun

DSÖ:Avrupa daha ölümcül ikinci dalgaya karşı hazırlıklı olsun

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü, “Bu kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa genelinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önde gelen bir yetkilisi, Avrupa’nın bu sonbahar ve kış aylarında daha ölümcül bir ikinci koronavinüs dalgasına hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu.

Dr. Hans Kluge, son haftalarda ölüm ve enfeksiyon sayısında yaşanan düşüşe rağmen Birleşik Krallık’ın (BK) ve kıtadaki komşularının “tetikte olması gerektiğini” söyledi.

Kluge -hastalığın çıkış noktası olan Vuhan şehrinin yanı sıra Güney Kore gibi- virüsün görünüşe bakılırsa yok olduğu yerlerde yeni vaka kümelenmelerinin yaşanmasına dikkati çekti.

The Daily Telegraph’a konuşan Kluge, “Çifte dalga konusunda çok endişeliyim” dedi.

Sonbahar mevsiminde ikinci bir Kovid dalgasının yanı sıra bir başka mevsimsel grip veya kızamık dalgasıyla karşılaşabiliriz.

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Kluge, ülkeleri pandeminin yavaşlatılmasıyla elde edilen zamanı halk sağlığı sistemlerini güçlendirmek için kullanmaya çağırdı.

Kluge, bunun hastanelerde birinci basamak tedavilerde ve yoğun bakım ünitelerindeki kapasiteyi artırmayı kapsamasını, ayrıca Singapur gibi kapsamlı temas izleme ve test işlemlerini gerçekleştirmeyi de içermesi gerektiğini ekledi.

DSÖ yetkilisi, “Singapur ve Japonya bunun kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı olduğunu erken aşamada fark etti” diye konuştu.

İskandinav ülkeleri de bunu yapıyor, ikinci bir dalgayı gözardı etmiyorlar. Ne var ki bunun yerel düzeyde kalmasını ve hızlı bir şekilde atılımda bulunabilmeyi umuyorlar.

Dr. Kluge, birçok ülke tecrit kısıtlamalarını gevşetmeye başlarken halkın sergileyeceği tavrın “virüsü kontrol altına tutmada” önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Kluge perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Şu an bir yol ayrımındayız. Hangi yolu izleyeceğimizi eylemlerimiz ve bireysel davranışlarımız belirleyecek” dedi.

Acil durumun beraberinde getirdiği yorgunluk hissi, bu virüse karşı edindiğimiz değerli kazanımları tehlikeye sokuyor. Yetkililere güvensizlik uyandıran haberler ve komplocu düşünce, fiziksel mesafe karşıtı hareketleri körüklüyor, diğer insanlar da aşırı ihtiyatlı davranıyor.

Bugünkü davranışlarımız pandemi için rotayı belirleyecek. Hükümetlerin kısıtlamaları kaldırmasıyla birlikte sizler, halk artık ana aktörlersiniz.

Kluge’ın açıklamaları, İngiltere’nin baş sağlık danışmanı Chris Whitty’nin bu ay virüsün hızla kontrolden çıkabileceğine dair yaptığı uyarıların ardından geldi.