Alman Marshal Vakfı (GMF) Avrupa Birliği Algısıyla ilgili bir araştırma yayımladı. Türkiye’de bulunan 18 yaş üstü 2006 kişiyle yapılan çalışmanın sonucuna göre, Türkiye’de uluslararası kurumlar arasında en çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne güven duyuluyor. Türkiye’nin en önemli iki ortağı Azerbaycan ve Rusya olarak gösterilirken ABD ve İsrail en büyük tehdit olarak nitelendirildi. Araştırmaya destek veren katılımcıların çoğu Avrupa Birliği ülkeleriyle ile yakın iş birliği kurulmasını desteklerken AB ülkelerini sırasıyla Rusya, ABD ve Çin izledi.
Türkiye’de uluslararası kurumlardan en çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) güvenilirken NATO En güvenilmeyen kurum olarak belirtildi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda destek yüksek ancak üye olabileceğine yönelik inanç düşük. Türkiye’nin AB’ye katılmasını destekleyen katılımcıların oranı gençlerde oldukça fazla. GMF’nin yaptığı araştırmaya katılan yurttaşların büyük çoğunluğu Türkiye’nin AB’ye üye olabilmesi için ekonomi ve insan haklarının iyileşmesi gerektiğini savunuyor.
Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 46.1’i Azerbaycan’ı Türkiye’nin en önemli ortağı olarak görürken Azerbaycan’ı yüzde 18.6 ile Rusya, yüzde 13,5 ile almanya izledi. AKP iktidarının son zamanlarda sık sık iş birliği yaptığı Katar ise yüzde 9,8 ile listede 4. sırada yer buldu.
Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 60,6Sı ABD’yi Türkiye için en büyük tehdit olarak görürken ABD’yi yüzde 24,0’la İsrail takip etti.
Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 65,3’ü Azerbaycan hakkında olumlu geri dönüşte bulunurken Azerbaycan’ı yüzde 16.4’le Almanya, 12,9’la Libya, 11,3’le Rusya takip etti.
Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 37,0’ı Avrupa Birliği ülkeleri, yüzde 14,7’si Rusya, yüzde 9,1’i ABD, yüzde 6,5’i Çin ile işbiriliği yapılması gerektiğini belirtti. Bu oran 18-24 yaş arası gençlerde AB ülkeleri için yüzde 42,0, Rusya için 14,3 ABD için 12,2, Çin için 5,5 olarak ölçüldü.
Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 49,8’i AİHM’e güvenirken NATO yüzde 32,9’la güven araştırmasında son sırada yer aldı.
Türkiye’nin AB üyeliği hakkında görüş bildiren katılımcıların yüzde 55,9’u AB üyeliğinin iyi olduğunu belirtirken bu oran 18-24 yaş arası gençlerde yüzde 66,2 olarak ölçüldü. AB üyeliğine oluımlu bakmayanların oranı ise genel kitlede yüzde 24,9 18-24 yaş arasında 16,2…
-
AB Referandumunda Evet oyu kullanacağını belirten katılımcıların oranı yüzde 34,9 olurken tercihini hayır olarak belirten katılımcıların oranı ise 15,7 olarak belirlendi. Bu oranlar 18-24 yaş arası gençlerde evet için yüzde 39,3 hayır için yüzde 9,5…
Araştıramaya katılan katılımcılar her ne kadar AB üyeliğini desteklese de Türkiye’nin AB üyeliğinin gerçekleşmesine ihtimal vermiyor. Araştıramya katılanların yüzde 39.7’si “Türkiye AB’ye asla tam üye olamayacaktır” derken bu oran 18-24 yaş arası gençlerde yüzde 34,4 olarak belirlendi.