Ankara ile Atina arasındaki görüşmeler, dört yıl aranın ardından 25 Ocak’ta İstanbul’da başlayacak.
Türkiye ve Yunanistan, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, “adil, kalıcı ve kapsamlı” çözüm için zemin hazırlamak amacıyla istikşafi görüşmelere 12 Mart 2002’de Ankara’da başlamıştı.
İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016’da Atina’da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile gelecek hafta yapılacak istikşafi görüşmelere umutlu bir şekilde yaklaşacaklarını ancak egemenlik hakları olarak gördükleri konuları müzakere etmeyeceklerini söylemişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Brüksel’de yaptığı temaslarının ardından yaptığı değerlendirmede sorunların kısa bir sürede çözülemeyeceğini ancak somut adımlar atarak süreci kalıcı hale getirmek istediklerini belirtmişti.
Yapılacak görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Yunan heyetine ise daha önceki istikşafi görüşmelerde de yer alan Kıdemli Büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlık edecek. Görüşmelerin içeriğini her iki taraf da gizli tutuyor. Alınan bilgiye göre Türkiye, kara suları, kıta sahanlığı, adaların silahsızlandırılması, ulusal hava sahası ve arama kurtarma faaliyetlerine dair sorunların ele alınmasını istiyor.
Görüşmelere Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.