Türkiye’nin 2021 bütçesinin görüşüldüğü toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Birçok ülkeyle kıyasladığımızda sağlık için ayırabildiğimiz kaynakların oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye’de sağlık için yapılan harcamalarının yıldan yıla arttığına dikkat çeken Koca, bu artışa rağmen OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında kişi başı kamu cari sağlık harcamasının düşüklüğünün bir gerçek olduğunu dile getirdi.
Peki diğer OECD ülkelerine kıyasla Türkiye’de sağlık için ne kadar kaynak ayrılıyor? OECD’nin 2019 verileri Bakan Koca’nın açıklamalarını doğruluyor mu?
2019 verilerine göre, Türkiye yüzde 4,4 ile diğer OECD ülkelerine kıyasla toplam sağlık harcaması kalemine GSYİH içinden en az payı ayıran ülke konumunda.
Amerika Birleşik Devletleri son yıllarda sağlık için bütçeden en çok pay ayıran ülke olarak dikkat çekiyor. 2019’da ABD’de sağlık kalemi için yapılan toplam harcama, GSYİH’in yüzde 17’sini oluşturdu.
ABD’yi yüzde 12,1 ile İsviçre, yüzde 11,7 ile Almanya ve yüzde 11,2 ile Fransa takip etti.
OECD ülkeleri ortalamasında da ise bu oran yüzde 8,8’e ulaşıyor. Yani Türkiye’nin tam iki katı.
Kişi başı sağlık harcamalarında da Türkiye listenin sonlarında
OECD’nin 2019 verilerine göre, cari fiyat ve satın alma gücü paritesi, Amerikan Doları cinsinden kişi başına düşen toplam sağlık harcamaları Türkiye’de bin 337 dolar oldu. Diğer ülkelere kıyasla bin 153 ve bin 212 dolar ile sadece Meksika ve Kolombiya’da daha az para harcandı.
ABD, sağlık alanında kişi başına harcadığı 11 bin 71 dolar ile yine tablonun en üst sırada yer alıyor. ABD’yi 7 bin 732 dolar ile İsviçre, ve 6 bin 646 dolar ile Norveç takip ediyor.
OECD ortalaması ise 4 222 dolar, bu rakam Türkiye’nin kişi başına harcadığı paranın en az 3 katı.
Bu veriler ışığında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söylediklerinin gerçek olduğu ortaya çıkıyor.
Özellikle Covid-19 pandemisi ile sağlık için ayrılan bütçenin ciddi ölçüde artırılması bekleniyor.