22 Kasım 2024 Cuma
Adaletsizlikten, Adalet Bakanı Gül de şikayetçi

Adaletsizlikten, Adalet Bakanı Gül de şikayetçi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, partisinin iktidardaki 18. yılında tutuklu yargılamanın esas olmasından, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasından şikayet etti, ‘reform’ dedi. ‘BIRAKIN adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” diyen Abdülhamit Gül, yargının konjonktüre veya birilerine bakmaması gerektiğini söyledi. Hala yerine getirilmeyen Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararına atıfta bulunan Gül, “Anayasa Mahkemesi bir karar verip ‘Mahkemenin buna uyar mı uymaz mı?’ gibi bir öngörülebilirliğinin olmadığı yerde yatırımdan,
hukuk öngörülebilirliğinden bahsetmek mümkün değil” diye konuştu. Yerel Mahkeme Berberoğlu kararına uymayacağını bir ay önce ilan etti ama Gül’ün Başkanı olduğu HSK bu konuda her hangi bir işlem yapmadı.

Ekonomide yönetiminde yaşanan değişikliklerin ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den de yargıyla ilgili önemli mesajlar geldi.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce Ankara’da düzenlenen ‘Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu’nda konuşan Gül, şunları söyledi:

“Bir dosyada verilen kararla ilgili ister kazanan, ister kaybeden ‘kim olsa aynı kararı verirdi’ dedirtebiliyorsak işte orada hakikat ortaya çıkmıştır ve adalet tecelli etmiştir. İşçisi, iş vereni, öğrencisi, memuru, çiftçisi, esnafıyla toplumun yargıdan da beklediği işte budur. Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun, bizim yargıçlardan, yargı mensuplarından beklediğimiz budur. ‘Şu ne der bu ne der, adliyeye gelen insan şöyle telkinde bulundu, şu nasıl bakar, nasıl değerlendirir, bu konjonktüre uygun mu’ Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka Anayasa’ya bakar. Bizim beklentimiz budur. O yüzden adalet yerini bulsun ne olursa olsun yargı mensuplarının yanında HSK vardır, bu millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin ve 83 milyon huzur içerisinde geleceğe daha güvenle baksın. Bu konuda bütün hakim ve savcıların, adalet sisteminin yanında güçlü şekilde durmaya devam edeceğiz.”

AYM mesajı

Gül’ün konuşmasından öne çıkan mesajları şöyle: “İster yerli ister yabancı yatırımcı olsun, uzun vadeli yatırımlar, öngörülebilir, sonuçları kestirilebilir bir hukuk pratiği ile yakından ilgilidir. Anayasa Mahkemesi bir karar verip ‘Mahkemenin buna uyar mı uymaz mı’ gibi bir öngörülebilirliğin olmadığı yerde yatırımda hukuk öngörülebilirliğinden bahsetmek mümkün değil.” 

“Tutuklama istisna olacak”

Hukuk güvenliğini vatandaş lehine koruyacak, daha da güçlendirecek, tutuklamayı istisna olarak değerlendiren uygulamaları sağlayacağız.

“Davaların yarıdan fazlası beraat”

2019 yılında savcılıklara gelen fiillerin yüzde 52,7’si hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş. Yani yarıdan fazlası takipsizlik kararıyla sonuçlanmış. Savcılıklara gelen dosyalar var. Bu kadar, 5 milyon dosya var, yarısından fazlası takipsizlikle, yani boşuna yargı sistemi meşgul edilmiş, vatandaş gitmiş gelmiş. Ama savcılık da bu anlamda hakkı teslim etmiş.

“Kusura bakmayın dediğinizde…”

 Haksız yere içerde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor, ticari kayıpları geri gelmiyor. Dolayısıyla ‘pardon’ dediğinizde, özür dilediğinizde veremeyeceğiniz o günleri, o özgürlüğü, o kararı verirken çok iyi düşünmek, haksızlık ve mağduriyete neden olmamak lazım. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliler toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, ‘Hadi tutuklayalım…’ Bu konuda yargının kamuoyuna değil, dosyaya bakarak adaleti ve hakkı tecelli etmesi hepimizin ortak beklentisidir.

“Makul sürede karar bekleniyor”

Tüm bu uygulamalardaki amacımız, yargılamaların vatandaşlarımız için ilave bir yük getirmemesi ve astarı yüzünden pahalı olacak şekilde bu süreçlerin sıkıntıya uğramaması. Mağdur şikayet ettiğine, yargıya intikal ettiğine pişman olmamalı ve şüpheli de haksız yere mağdur edilmemeli. Milletimizin beklentisi, adil kararın makul bir sürede verilmesidir.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü grup toplantısında ekonomide reformların yanı sıra yargı reformuna da değinerek şunları söylemişti:

Hükümete geldiğimizden beri demokrasi ve kalkınma merkezli bir anlayışla ülkemizi güçlendirme amacının arkasında bu gerçek yatıyor. Son 1 yıldır yeni reformu hayata geçiriyoruz. Yaptığımız her reform yerli ve uluslararası yatırımcılara da hitap ediyor. Önümüzdeki aylarda öngörülebilir, kolay erişilebilen yargı sistemi için yeni adımlar atacağız. Yapısal reformların hazırlığı içindeyiz. Ülkemiz yatırım hukuku standartlarına sahiptir. Hukuk sistemimizin taraflarıyla, ekonominin tüm temsilcilerinin istişareleri ile ortaya çıkacak ihtiyaçları süratle hayata geçirerek ülkemizi yeni döneme hazırlayacağız. Yatırım iklimini olumlu yönde geliştireceğiz.