22 Kasım 2024 Cuma
Dağlık Karabağ’da ateşkes – Dünya basını ne diyor?

Dağlık Karabağ’da ateşkes – Dünya basını ne diyor?

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan Dağlık Karabağ‘da ateşkes imzaladı. Ateşkes antlaşmasından, Azerbaycan’ın Rusya müdahale etmeden önce kapsamlı bir askeri zafere doğru ilerlediğini anlamak mümkün. Antlaşmaya göre, Azerbaycan ele geçirdiği toprakları muhafaza ediyor ve Ermenistan’ın elindeki Dağlık Karabağ’ın sınırındaki bölgeleri de geri alıyor. Avrupa basını bilhassa Rusya’nın oynadığı rolle ilgileniyor.

Paşinyan ve Putin yıl sonuna kadar bir araya gelecekler - Ermeni haber ajansı

Ermenistan yeniden kontrol altında

Putin açısından bakıldığında Karabağ savaşı birçok açıdan başarılı oldu, diyor yayıncı Arkadi Babçenko, Ukrayna’dan NV‘deki yazısında: “Azerbaycan’ın yardımıyla Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ı iktidardan indirdi. Ne kendisi ne de Ermenistan’ın başka bir seçeneği olmasına rağmen Paşinyan, artık sadece herkesin arasına mesafe koyduğu bir hain olarak görülüyor. … Demokratik devrim artık tamamen anlamsız hale geldi. Aynı durum Avrupa’ya yakınlaşma çabaları için de geçerli. Üstelik bu durum uzun süre böyle kalacak. … Ermenistan geri çekildi ve Putin kendi barış birlikleri sayesinde nur topu gibi bir dondurulmuş çatışmaya daha sahip oldu. Böylelikle artık başka bir egemen devletin topraklarına daha Rus askeri birlikleri yerleştirmiş oldu, çünkü şimdi Rus ordusu fiili olarak Azerbaycan sınırları içinde.”

Moskova ve Sovyetler sonrası topraklar

Rusya’dan Snob olayları, Rusya’nın dış ve güvenlik politikasının bir fiyaskosu olarak nitelendiriyor: “Eski devlet başkanı Medvedev’in 2008’de, Abhazya ve Güney Osetya’nın alınmasından sonra zarif bir şekilde tarif ettiği üzere, Sovyetler sonrası toprakları, ‘Rusya’nın ayrıcalıklı çıkar bölgesi’ olarak gören Neo-emperyalist Kremlin mantığını kabul etseniz bile, yaşananlar tam bir utanç kaynağı. Ancak olan bitenlerin ışığında başta Türkiye ve Çin olmak üzere tüm ilgili taraflar, böyle bir bölgede çarpışıp Moskova’nın müdahalesi olmadan savaşı kazanmanın mümkün olduğu sonucunu çıkarmalı. Ayrıca Rusya’yla müttefik olmanın hiçbir ülkeyi güvenlik garantisini sağlamadığı da unutulmamalı. … Rusların eğittiği Ermenistan ordusu, Türkiye ve İsrail tarafından eğitilen Azerbaycan silahlı kuvvetlerine mağlup oldu.”

Dağlık Karabağ'daki anlaşma Ermenistan'ın çıkarına mı oldu?

Moskova ve Ankara’nın ortak hedefleri

Türkiye’nin de Kafkaslardaki nüfuzunu artırdığını ileri süren jeopolitika uzmanı Christian Makarian, Fransız Le Figaro’daki yazısında Putin’in Erdoğan’a bunun için neden izin verdiğini de ele alıyor: “Her ne kadar Suriye ve Libya konusunda herkes kendi gündemini izlese de, Putin ve Erdoğan’ın stratejik çıkarları ortaklaşıyor: Önemli olan öncelikle Batı’yı derinden sarsmak, zayıflatmak ve değerlerini önemsizleştirmek. 9 Kasım ateşkesi, buna maruz kalan halkların acımasızca parçalara ayrılması, üstüne üstlük Batı’nın, Kafkaslardaki tüm diplomasi süreçlerinden dışlanması anlamına geliyor.”

Putin bu kez barış sağlıyor

Alman Badische Zeitung’a göre Rusya’nın, eski Sovyetler Birliği topraklarındaki bir çatışmaya müdahalesi bu kez bir fırsat: “Çünkü Rusya’nın barış birlikleri çatışmaya dahil olmasa, Ermeniler ve Azerbaycanlıların uğruna savaştığı Dağlık Karabağ bölgesinde daha çok kan dökülürdü. … Rus askerlerinin bundan sonraki sorumluluğu silahların susmasını sağlamak ve Ermenilerin, uluslararası hukuk gereği Azerbaycan’a ait olan topraklardaki geleneksel yerleşim bölgelerinde yaşamaya devam edebilmelerini teminat altına almak. Dağlık Karabağ ve meşru hiçbir hakları olmadığı halde 1990’da işgal edilen çevresindeki toprakların belli oranda kaybedilmesi, Ermenistan için acı bir gelişme oldu.”

Euro Topics