23 Kasım 2024 Cumartesi
Türkiye NATO-AB iş birliğini bloke ediyor

Türkiye NATO-AB iş birliğini bloke ediyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak ile AB’nin, BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için Akdeniz’de iş birliği yapma isteğinin Türkiye tarafından bloke edilmeye devam edildiğini belirtti.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için Avrupa Birliği’nin (AB) deniz operasyonu ile NATO’nun Akdeniz’deki “Sea Guardian” (Deniz Gardiyanı) misyonu arasındaki iş birliğini engellemeye devam ettiği bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çarşamba günü Berlin’de AB savunma bakanlarının toplantısında yaptığı konuşmada, konuyla ilgili yeni bir gelişmenin olmadığını, Türkiye’nin BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi konusunda iş birliği yapmayı planlayan NATO ve AB’nin isteğini bloke etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Stoltenberg bu duruma rağmen NATO’nun, AB ile iş birliği yapabilmesi için yollar aramaya devam ettiğini de dile getirdi.

Üst düzey bir AB yetkilisi daha önce, savunma bakanları toplantısında AB’nin NATO ile iş birliği yapma isteğini bir kez daha dile getireceğini söylemişti. Yetkili, bu iş birliğinin operasyonlarda yer alan birimler arasında bilgi alışverişi şeklinde olabileceğini ifade etmişti.

Diyalog çağrısı

NATO, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları nedeniyle gerginlik yaşayan Türkiye ve Yunanistan’a diyalog çağrısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) savunma bakanlarının toplantısı nedeniyle Berlin’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifaka üye iki ülke arasında gerilimin azaltılmasına ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi. Alman hükümetinin iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Stoltenberg, kendinin de düzenli olarak Ankara ve Atina ile temas halinde olduğunu ifade etti.

“Doğu Akdeniz’deki durumu müttefiklik dayanışması ruhu ve uluslararası hukuk temelinde çözmek için bir yol bulmak zorundayız” diyen Stoltenberg, NATO’nun her iki müttefik için de bir diyalog platformu sunmayı sürdüreceğini söyledi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetleri, AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yıllardır yaşanan deniz yetki alanları konusundaki anlaşmazlığı gerilime dönüştürdü. Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis ile Doğu Akdeniz’de yürüttüğü faaliyetlere itiraz eden Yunanistan, bu bölgenin kendi deniz yetki alanı içinde olduğunu savunuyor. Türkiye ise bu bölgenin kendi deniz yetki alanı içinde olduğunu belirterek, Yunanistan’ın iddiasını reddediyor. İki ülke arasında artan gerilimin askeri çatışmaya dönüşme riski, AB ve NATO tarafından endişeyle karşılanıyor.