Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan bazı mekanların açılacağı duyuruldu ancak alkollü mekanlara kısıtlama sürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen bazı yasakların ve kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu.
Erdoğan’ın açıklamasında, koronavirüsün Türkiye’de de etkisini göstermesiyle birlikte kapatılan restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri gibi işletmelerin belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’a kadar açılacağı belirtildi. Ancak, alkol satışı yapılan mekanlar, açılacak yerler arasında yer almıyor.
16 Mart’ta İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılan bar, içkili lokanta, pub ve eğlence yerleri, kafe ve restonların açılmış olmasına rağmen kapsam dışı bırakıldı fakat kira, fatura gibi giderleri devam ediyor.
İstanbul’un eğlence sektörü denince akla gelen ilk iki yeri Taksim ve Kadıköy’deki işletme sahipleri de, işyerlerinin açılmaması nedeniyle tepkili.
Maaş ödemeye devam ediyor
Taksim’deki Mis Sokak’ta yer alan Kırmızı Bar’ın işletmecisi Yiğit Talayman, iş yeri kapalı olmasına rağmen, çalışanlarına maaşlarını ödemeye devam ederek örnek bir davranış sergiliyor. Ancak, kapsam dışında kaldığı için şu an gelir elde etme imkanının olmadığını belirten Talayman, dükkan sahibinin de kirada kolaylık yapmadığını, ayrıca fatura, vergi gibi yüklerinin devam ettiğini belirtiyor. Talayman, “Kafeler nasıl bir sosyalleşme alanıysa, içkili lokantalar ve publar da aynı şekilde sosyalleşme için gidilen yerler. Gece kulüpleri ve konser mekanları, yakın temas olduğu için risk barındırıyor olabilir fakat içkili lokanta ve publar sosyal mesafe kuralına uyularak açılabilirdi” diyor.
“Bizim sektör için adım atılmıyor”
Kadıköy’ün uğrak mekanı Kuytu Bar’ın işletmecisi Tuncay Uslu ise, işletmelerin sürdürülebilirliği konusunda bir adım atılmamasından ve borçlanmaktan şikayetçi. “16 Mart 2020 tarihi ile mekânlarımızı pandemi nedeni ile kapattık. Geçen bu süre zarfında en büyük gider kalemlerimiz olan kira, personel maaşları ile su, elektrik, doğalgaz faturaları ki bu faturalar sayaç okunmadan geçen ve enerji sarfiyatı yapılmadan mart öncesi aylar baz alınarak ödenmeye devam etmekteyiz” diyen Uslu, şu ifadeleri de kullandı: “Ek gelir kaynağımız olan işletmelerimiz kapandıktan sonra da bu gider kalemlerini borçlanarak ödemeye devam ediyoruz. Diğer işletme sahipleri arkadaşlarımızla konuştuğunuzda da önümüzü göremiyoruz. Hükümetin bu sektör ile ilgili olarak işletmelerin sürdürülebilirliği üzerine hiçbir hareket planının olmadığını, yok sayıldığımızı görüyoruz.” (independent türkçe)