İnsan hakları kuruluşu, “uluslararası insancıl hukuka dair ciddi ihlaller yaşandığını” belirtiyor.
Hazırladığı yeni raporda Suriyeli kuvvetlerin ve Rus güçlerin Suriye’nin kuzeybatısındaki sivilleri “kasten hedef aldığını” belirten Uluslararası Af Örgütü, ülkenin savaştan zarar görmüş bölgesine yardım ulaşmaya devam edilmesi için Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulundu.
İnsan hakları kuruluşu, İdlib, Halep’in batı kısımları ve Hama’nın bazı bölgelerinde okullarla tıbbi tesislerin nasıl saldırı altında olduğunu aktardı.
Af Örgütü’nün raporunda çoğu bu yılın ilk iki ayında gerçekleşmiş, Suriye hükümetinin ya da Rus kuvvetlerinin bu binaları hedef aldığı 18 vakanın ayrıntıları paylaşıldı.
“Bizim için hiçbir yer güvenli değil: Suriye’nin kuzeybatısındaki kanunsuz saldırılar ve kitlesel yerinden edilmeler” başlıklı belge, uçuş gözcülerinden ve ele geçirilen uçuş konuşmalarından bilgiler içeriyor.
Af Örgütü, “Savaş uçaklarının kokpitlerinden elde edilen bu kayıtlar, Rus ordusunun bir hastanenin hizmet dışı hale gelmesine yol açan en az bir kanunsuz saldırıya katıldığına dair güçlü kanıtlar sunuyor” ifadelerini kullandı.
İnsan hakları kuruluşu, silahlı muhalif grupların kontrolündeki bölgelerde 5 hastaneyi kapanmaya zorlayan saldırıları belgelediklerini kaydetti.
İdlib Sağlık Müdürlüğü’ne göre Suriye ya da Rusya’nın gerçekleştirdiği saldırılar, Aralık 2019-Şubat 2020 döneminde İdlib ve Halep’teki 10 sağlık tesisine ya hasar verdi ya da bu tesisleri yerle bir etti. Bu saldırılarda sağlık çalışanları ve diğer personelden 9 kişi yaşamını yitirdi.
Af Örgütü raporunda şu ifadelere yer verdi:
Raporda onlarca görüşmeye dayanan; çok sayıda tanığın ifadesi, videolar, fotoğraflar ve uzmanların analiz ettiği uydu görüntülerince desteklenen belgelenmiş vakalar, Suriyeli güçlerin ve Rus kuvvetlerin sivilleri ve sivil hedefleri kasten nişan aldığını gösteriyor.
Kuruluş, silahlı kuvvetlerin saldırılarında sivilleri değil de yalnızca askeri noktaları ve savaşçıları hedef alabileceğini şart koşan “uluslararası insancıl hukuka dair ciddi ihlallerin yaşandığını” kaydetti.
Af Örgütü, “Bunlar aynı zamanda savaş suçları ve bu tür eylemleri emreden veya ifa eden kişiler cezai sorumluluğa sahip” ifadesini kullandı.
Suriye’de hükümetin izni olmaksızın ülkenin kuzeybatısına ve diğer bölgelerine yardım ulaşmasını sağlayan kararın son geçerlilik tarihi olan temmuz ayına yaklaşılırken insan hakları kuruluşu ayrıca, İdlib vilayetine gönderilen yardımların ulaşmasını sürdürmeyi garanti etmesi için BM’ye çağrıda bulundu.