Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili son gelişmelere yönelik olarak Avrupa Birliği’nden tepki geldi. Komisyon yetkilileri tarafından Euronews Türkçe’ye yapılan açıklamada “Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye’de devam eden olumsuz gelişmeden ciddi şekilde endişe duymaktadır.” denildi.
AB’den gelen açıklamanın devamında “meşru toplanma özgürlüğü hakkını kullanan yüzden fazla öğrencinin tutuklanması ve İstanbul Valisinin Boğaziçi Üniversitesi’nin kapsayan iki ilçede her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşü yasaklama kararının son derece kaygı verici bir durum olduğu” belirtilerek “Türk yetkililerin AB değerleri ve standartlarına yönelik reform gerçekleşeceği beyanlarına da aykırılık oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı.
LGBT’ye yönelik nefret söylemleri kabul edilemez
COVID-19 salgınının eleştirel sesleri susturmanın bir yolu olarak kullanılamayacağı vurgulanan açıklamada LGBT söylemlere ilişkin”Bu olaylar sırasında üst düzey yetkililer tarafından LGBT öğrencilere yönelik nefret söylemi ve bir LGBT derneğinin kapatılması kabul edilemez.” denildi.
Gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı
“Türkiye’yi ulusal ve uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermeye ve son haftalarda barışçıl toplanma haklarını kullandıkları için keyfi olarak gözaltına alınan kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz.
Polisin düşünce özgürlüğünü kullanan kişilere karşı aşırı güç kullanması, Türkiye’nin aday ülke ve uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerine aykırı olduğunu hatırlatıyoruz.”
Raportör Amor: Pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da akşam saatlerinde sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak Boğaziçi protestolarına hükümetin verdiği karşılıkla giderek daha kötüleşen durumdan kaygı duyduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Polis şiddeti, toplu gözaltılar, genelleşen terörizm suçlamaları ve LGBT’yi hedef haline getirmek… Yeni pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?”
Gözaltına alınan 51 kişiden 30 için tutuklama istemi
Boğaziçi Üniversitesindeki gösterilerde gözaltına alınan 51 kişiden 30’u tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince, 1 Şubat’ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü girişinde yapılan gösteriler sırasında gözaltına alınan 51 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.
Şüphelilerin, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifade işlemleri sona erdi.
Savcılık şüphelilerden 30’unu tutuklama, 12’sini konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol, 9’unu yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.