Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayıp da kendi cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını bilmelidir. Sözde paçavralar maalesef kendi cumhurbaşkanını kalkıp da Güney Kıbrıs’ın sözde cumhurbaşkanına şikayet ederse bunun akibeti nereye varır benim sevgili kardeşlerim gayet iyi biliyor.” dedi.
Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın davetiyle KKTC’ye gitti.
Erdoğan konuşmasında, “KKTC hepimiz için iftihar kaynağı. Varlıklarına yönelik sayısız saldırıya rağmen Kıbrıs Türkleri onurlu ve özgür şekilde yaşıyor. Bu topraklardaki her bir başarımızı ağır bedeller ödeyerek elde ettik. diye konuştu.
Erdoğan, “Anadolu’dan Akdeniz’deki ufka bakarak nazlı nazlı dalganan bayrağımız varlığımız ufku gösteriyor. Kıbrıs Türkleri kendi topraklarında başı dik, onurlu ve özgür bir şekilde yaşıyor. Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz geleceklerine daha umutla, ümitle bakıyor. Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazul Küçük ve Rauf Denktaş başta olmak üzere emeği geçen herkese Allah’tan rahmet diliyorum.Kıbrısla ilgili siyasi sorunlar hâlâ devam ediyor. Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını temin edecek şekilde çözümlenmesi önceliğimiz.” ifadesini kullandı.
Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:
“Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var. İki devletli bir çözüm konuşulması ve müzakare edilmesi gerekiyor. Rumlar iktidarı ve refahı Kıbrıs Türkleri ile paylaşmak istemiyorlar. Garantör ülke olarak bizim bu diplomasi oyunlarına artık tahammülünüz yok.
Maraş kısa sürede inşallah hayat bulacak. Bu adımdan rahatsız olanlar şimdi mağdur edebiyatı yapıyor. Maraş’ta atılan adımın amacı yeni mağduriyet oluşturmak değil. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayıp da kendi cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını bilmelidir. Sözde paçavralar maalesef kendi cumhurbaşkanını kalkıp da Güney Kıbrıs’ın sözde cumhurbaşkanına şikayet ederse bunun akibeti nereye varır benim sevgili kardeşlerim gayet iyi biliyor. Biz kimsenin hakkına, hukukuna, el uzatmıyoruz. Arzumuz AB’nin uzattığımız eli havada bırakmaması, çözümü zorlaştıracak adımlardan imtina etmesidir. Uygun bir yerde cumhurbaşkanlığı makamını inşa edelim”
Resmî törenle karşılandı
Özel uçakla yerel saatle 12.30’da Ercan Havalimanı’na gelen Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmî törenle karşılandı.
Karşılamada, Cumhuriyet Meclisi Teberrüken Uluçay, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, gaziler ve diğer yetkililer karşılama törenine katıldı.
Bahçeli eşlik ediyor
Erdoğan, ziyareti çerçevesinde KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek törenlere katılıyor. Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de KKTC ziyaretinde Erdoğan’a eşlik ediyor.
Adada protestolar
Ziyareti hem Türk hem de Rum tarafı yakından takip ederken adanın her iki yakasından ziyarete tepkiler var. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, dün Erdoğan’ın ziyaretini“şimdiye kadar görülmemiş bir provokasyon”sözleriyle eleştirdi. Anastasiades, Erdoğan’ın ziyaretinin Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs kararını ihlal ettiğini de söyledi.
Kuzey Kıbrıs’ta ise hafta başından bu yana sokak protestoları düzenleniyor. Salı günü yüzlerce kişi “Müdahale değil özgür irade” ve “Kıbrıs’ta son söz Kıbrıslıların” sloganlarıyla Erdoğan ve Bahçeli’nin adaya gelişini protesto etmişti. AFP, protestoya muhalefetten isimler ile eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığını bildirmişti. Dün ise Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı önüne bir sepet bırakan bir grup eylemci “Tak sepeti koluna haydi herkes yoluna diyoruz” açıklaması yaparak liderlerin adaya gelişin protesto etti. Kuzey Kıbrıs’taki Bağımsızlık Yolu Partisi ile Sol Hareket, bugün de ada halkını Lefkoşa’daki Pronto çemberinde buluşmaya, buradan meclise ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne yürümeye davet etti.
Maraş neden önemli?
Maraş, Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs harekatı sonrası Birleşmiş Milletler (BM) tarafından denetlenmeye başlayan Yeşil Hat bölgesinde yer alıyor. Maraş’ın sivillerin kullanımına 46 yıldır izin verilmiyordu. Ancak Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ekim ayında Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Maraş’ın belirli bölgelerinin halka açılacağını duyurmuştu. “Hayalet Şehir” olarak da anılan Maraş’ın bazı bölümleri 8 Ekim tarihinde halkın kullanımına açılmıştı. Karara Avrupa Birliği’nden (AB) “ciddi endişe duyuyoruz” tepkisi gelmiş, ABD Dışişleri ise kararı “provokatif ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla tutarsız” olarak nitelemişti.
Bölgenin bu zamana kadar açılmasının önündeki en büyük engellerden biri mülkiyet uyuşmazlığı. Maraş’ta taşınmazları olan Kıbrıslı Rumlar, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yargı yetkisini 1990’dan itibaren tanımaya başlamasıyla o tarihlerden itibaren Strasbourg Mahkemesi’ne dava başvurusunda bulunmaya başlamıştı. AİHM 1996’da açıkladığı kararında, Türkiye’nin, 1974 sonrası adanın kuzeyinde taşınmazı kalan Rumların mülkiyet haklarını ihlal ettiğine hükmetmiş, Kıbrıs’ta da bu sorunun çözümü için bir Taşınmaz Mal Komisyonu kurulmuştu.