Biz Gazeteciyiz

Avrupa Konseyi’nden AYM’ye Kavala çağrısı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin Osman Kavala ile ilgili hükmünü yerine getirmemesinden “derin endişe duyduğunu” belirtirken, Anayasa Mahkemesi’ne Kavala’nın bireysel başvurusunu ‘artık geciktirmemesi için’ çağrı yaptı.

Euronews’tan Rahmi Gündüz’ün haberine göre, Büyükelçiler seviyesinde 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında toplanan komite, Kavala’nın AİHM hükümleri doğrultusunda derhal serbest bırakılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Kavala’nın yaptığı bireysel başvuruyu incelemeyi 29 Eylüldeki oturumda ertelediği hatırlatılan komite kararında, Türkiye’deki yüksek mahkemenin en kısa zamanda başvuruyu inceleyip AİHM hükmü doğrultusunda bir karar vermesi temennisi dile getirildi.Komite, Türkiye’nin Kavala ile ilgili AİHM kararına saygı göstermemesi ve başvuru sahibini cezaevinden tahliye etmemesi halinde Ankara aleyhine alınacak “ara kararla” ilgili sekretaryaya bir çalışma başlatması talimatı verdi.

Komite, Kavala başvurusunu 1-3 Aralık’ta yapılacak toplantılarda da ele alınacağını duyurdu.

AİHM,Türkiye’nin Kavala ile ilgili temyiz başvurusunu mayıs ayında reddetmiş, geçen hafta ise bu başvuruyu “AİHM içtihadı oluşturan davalar” arasına almıştı.

Büyükelçiler seviyesinde toplanan komite, belirli aralıklarla düzenlediği toplantılarda, üye ülkelerin AİHM kararlarını uygulayıp, uygulamadığını denetleme ve konuyla ilgili bağlayıcı kararlar alma hakkına sahip.

AİHM, Kavala davasında da AİHS’nin 5. ve 18. maddelerinin ilgili fıkralarından Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek, başvuru sahibinin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Yargısal süreç

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin davada “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “mala zarar verme”, “nitelik yağma”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi”, “kasten yaralama”, “ağırlaştırılmış yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlarından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanan Kavala’nın, 18 Şubat’ta suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine ve tahliyesine karar verilmişti.

Aynı gün, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan Kavala, bir gün sonra sevk edildiği hakimlikçe “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan tutuklanmıştı.

Ayrıca Kavala hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında sevk edildiği mahkeme tarafından 9 Mart’ta “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan tutuklanma kararı verilmişti.

“Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 2 yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle 20 Mart’ta tahliyesine karar verilen Kavala, casusluk suçundan tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamamıştı.