Koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması ile çok sayıda ülke ikinci dalga tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, bugüne kadar 25 bin’den fazla koronavirüs vakası kaydedilen 45 ülkeden 21’i pandemi ile savaş konusunda daha olumlu sonuçlarla karşılaşırken, 10’u artan sayıda vaka bildiriyor. Koronavirüs vakalarında ciddi artışlarla karşılaşan bu on ülke, salgın yönetimi konusunda daha az sıkı tedbirler alan ülkeler arasında yer alıyor.
Araştırmaya göre, koronavirüsten en kötü etkilenen 45 ülkeden 10’unun pandemiye karşı daha gevşek tedbirler aldığı ve etkili hükümet halk sağlığı politikalarının ise hafifletici etki yarattığının altı çizildi.
Nisan ayından bu yana koronavirüs vakalarında en büyük artış ABD’de yaşandı. Almanya ve İsviçre’de virüsün bulaşma katsayını temsil eden R değeri bu hafta yeniden birin üzerine çıktı ve ikinci bir enfeksiyon dalgası beklentisiyle karşı karşıya kalan ülkeler arasında yerini aldı.
Uzmanlar, ikinci bir koronavirüs dalgası riski konusunda uyarırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Pazar günü küresel koronavirüs vakalarında rekor bir artış olduğunu bildirmişti. Tüm uyarılara rağmen ülkeler, ekonominin zorlanması nedeniyle karantina kurallarının gevşetilip ekonominin yeniden canlanmasını tercih ediyor.
Oxford Üniversitesi takip sistemi son verilerine göre bir ülke, eğer sıklık endeks puanı 100 üzerinden 70’in altındaysa, “gevşek” olarak sınıflandırılıyor. Takip sistemi, ülkelerin kamuya açık bilgilendirme kampanyalarını, sınırlama önlemlerini ve karantina süreçlerini değerlendirerek onlara sıkılık endeksinde 100 üzerinden bir puan veriyor.
Buna göre, Almanya’nın koronavirüs yayılma oranı, mezbaha salgını sonrasında iki bölgenin tekrar karantinaya girmesi ile neredeyse üçe yükseldi. Almanya’nın sıkılık puanı pandemiye karşı aldığı önlemleri gevşettikten sonra, Mayıs başında 100 üzerinden 73’ten 50’ye düşmüştü.
Suudi Arabistan ve İran da karantina önlemlerinin gevşetilmesinden sonra belirgin ikinci dalgayı yaşıyorlar.
Öte yandan, virüse karşı daha gevşek politikalar uygulayan diğer ülkelerdeki vaka sayılarının da hala düşmekte olduğuna dair olumlu işaretler var. Pandemiden en kötü etkilenen 45 ülkenin 11’inin, 100 ortalama üzerinden 70’in altında bir sıkılık puanı var. Bu durum İtalya ve İspanya gibi ilk ilk dalgalardan sonra sert karantina kuralları uygulayan ülkeleri ve Belarus gibi gevşek karantina kuralları uygulayan ülkeleri de içeriyor.
Brezilya’daki vaka sayısı haftada yüzde 17,5 oranında artmaya devam etmesine rağmen, valilikler, ülkenin kırılgan ekonomisine öncelik vermek için yerel karantina kurallarını gevşettikten sonra, ülkenin sıkılık puanı geçen ay bir miktar düştü. Bunu da vakalarda bir başka artış izledi.
Afganistan, İrlanda, İngiltere, Rusya ve Meksika hala benzer şekilde temkinli ve bu ihtiyatlık politikasının haftalık yeni vaka sayısında olumlu sonuç verdiği görülüyor.
Mayıs başında sıkılık puanı 76 olan İngiltere’de haziran başında sosyal mesafeyi dengeleyen ve uluslararası gelişler için karantina uygulamaları gibi önlemlerin gevşetilmesi ile sıkılık puanı şu anda 100 üzerinden 73. Bu haftanın yeni vakaları bir önceki haftaya göre yüzde 11.4 daha düşük seyrederken, bu gevşemenin henüz ikinci bir dalga belirtisine neden olmadığını gösteriyor.
Zorunlu karantina uygulamasına rağmen vaka sayılarında endişe verici şekilde artış yaşayan 9 ülke bulunuyor. Bunlardan üçü Mayıs sonunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgının merkezi olarak belirlenen Güney Amerika ülkesi olan Bolivya, Arjantin ve Kolombiya.