Twitter, AK Parti gençlik yapılanmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan 7 bin 340 hesaba ilişkin verilerin incelendiği bir rapor yayımladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise rapora ve yasaklamaya tepki gösterdi ve “Twitter tarafsız olmadığını ortaya koydu” dedi.
Twitter’ın birlikte çalıştığı Stanford İnternet Gözlemevi tarafından hazırlanan raporda, kapatılan hesapların nasıl işlediği ve kullanılan taktiklerle ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.
Rapora göre, askıya alınan hesapların çoğunluğu aynı gün sahte kimliklerle ve benzer kullanıcı adlarıyla açılan hesaplar. Bu hesapların bir kısmının gündeme göre bir konuya yoğunlaşmak için açıldığı belirtiliyor.
Rapor, bu ağın yaklaşık 37 milyon tweetle AK Parti taraftarlığı yaptığını, CHP ve HDP’yi eleştirdiğini ortaya koydu. Ağın AK Parti yanlısı birçok “retweet halkası” oluşturuğu saptandı.
Raporda askıya alınan hesaplardan, 2017 Anayasa değişikliği referandumunu destekleyen tweetler atıldığı ifade ediliyor. Öte yandan atılan tweetlerle Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Operasyonu’na yönelik iç desteği artırmaya çalışıldığı belirtiliyor. Operasyona uluslararası desteği artırmak için atılan İngilizce tweetler olduğu da ifade ediliyor.
İncelenen iletilerin bir kısmının bazı politik reformlara yönelik baskı oluşturmayı amaçladığı öne sürülüyor. Bu mesajların politika değişikliğinin meşruiyetini artırmak için hükümet destekli kampanyaların bir parçası olup olmadığının belirsiz olduğunu belirten araştırmacılar, “Bir örnekte hükümetin bir reformu tartışmaya başladığını ve konunun Twitter’daki popülerliğine işaret ettiğini not ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Raporda öne çıkan başlıca veriler şöyle:
2014 ve 2019 sonlarında Twitter hareketleri zirve yaptı
- Kapatılan 7 bin 340 hesabın 9 Haziran 2008 ile 18 Ocak 2020 tarihleri arasında açıldığı belirlendi. 28 Ekim 2014 gibi bazı tarihlerde açılan hesap sayısında patlama görüldü. Bu belli tarihlerde birbirine benzer onlarca hesap açıldı.
- Hesapların ortalama takipçi sayısı 4 bin 274 ancak 4 bin 534 hesabın 500’den az takipçisi var. Hesapların 60’ının takipçi sayısıysa 100 binin üzerinde.
- Bu hesapların 2014’ün sonunda ve 2019’un son birkaç ayında hareketlerini kayda değer bir şekilde artırdığı görülüyor.
- Ortalama bir tweetin aldığı etkileşim sayısı (beğenme, yanıt, retweet, alıntılama) 3.7.
- Ağın sık sık etkileşim kurduğu hesaplar AK Parti’nin resmi hesabı “@Ak-parti”, Cumhubaşkanlığı resmi hesabı “@tcbestepe”, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın resmi hesabı “@BeratAlbayrak”, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün resmi hesabı “@abdulhamitgul” ve Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek’in resmi hesabı “@06meli-hgokcek”.
-
#CumhurbaşkanıErdoğan’ etiketiyle Erdoğan övüldü
- Hesapların destek verdiği etiketlerin çoğunluğu politik olanlar ve birçoğu belirli bir politik reform kampanyasının bir parçası. “#CumhurbaşkanıErdoğan” etiketi bu hesaplar tarafından yaklaşık 13 bin kez kullanıldı. Bu etiketi kullanan tweetlerin çoğunda Erdoğan’ın büyük lider ve kişilik olduğuna dair ifadeler yer alıyor.
- Eylül 2016’da Erdoğan’ın Olağanüstü Hal’i 3 ay daha uzatma kararını açıkladığı gün “#CumhurbaşkanıErdoğan” etiketinin kullanımının tavan yaptığı görülüyor.
- Ömer Beşparmak adıyla hepsi 2019’da açılmış 7 hesap olduğu ve bu hesapların hepsinin ‘hakkında’ kısmında emeklilik reform önerisine atıfta bulunulduğu tespit edildi.
- 2017 Anayasa referandumuna destek için İngilizce ve Türkçe çokça tweet atıldığı görüldü. Referandum sürecinde bu hesaplar tarafından kullanılan etiketler şunlardı: “#TurkeySaysYes” (Türkiye evet diyor), “#YeniAnayasaGüçlüTürkiye”, “#ÜlkeninBekasıİçinEVET. Bu hesaplardan paylaşılan ortak bir tweet ise şöyleydi: “#TurkeySaysYes halkın az yüzde 60’ı referandumda EVET diyecek #YeniAnayasaGüçlüTürkiye”.
CHP ve HDP aleyhtarı tweetler
- Haziran 2015 genel seçimleri öncesi bu hesaplardan HDP ve CHP aleyhtarı tweetler paylaşıldığı görüldü. “#HDPyeOyVerilmez”, “#ŞeddeliFaşistCHP”, “#CHPyeRağmenDireniyoruz” etiketleri bu süreçte bu ağ tarafından sıklıkla kullanıldı.
- Bu hesaplardan atılan tweetlerde diğer ülkelerden de bahsedildiği görüldü. Yaklaşık 170 bin tweette Suriye’den bahsedildi. Tweetlerde genellikle AK Parti’nin Suriye politikaları desteklendi.
- Bu hesaplardan 2019’daki Barış Pınarı Harekatı’nı destekleyen İngilizce tweetler atıldı. Tweetler operasyonu “teröristlere karşı bir savaş”, “Kürtlerin yanındayız” gibi olumlu ifadelerle tanıtıyordu.
- Bazı hesapların finansal kazanç sağlamayı hedeflediği tespit edildi. Elon Musk’ın adını kullanarak açılan sahte hesapların siber dolandırıcılık yapmaya çalıştığı görüldü
Organize ‘retweet halkaları’
- Veriler arasında son derece organize ve merkezi bir şekilde yapılanmış AK Parti yanlısı retweet halkalarının parçası olan onlarca hesap görüldü. Bu hesapların aynı içeriği defalarda tweetlediği, orijinal kitle oluşturma taktikleri kullandığı ve etiketleri popülerleştirmeye çalıştığı saptandı. Bu hesaplardaki retweet halkalarının tamamen politik içerikli olduğu belirlendi.
- Retweet halkaları çoğunlukla az etkileşim aldı.
- Bu halkalarda kullanılan isimler genellikle politik karakterliydi. “AK” ön eki sıklıkla kullanıldı. En çok öne çıkan “AK Davam” ve “AK Hilal” ismindeki iki retweet halkası oldu.
- AK Hilal ve AK Davam ağlarının oldukça koordineli çalıştığı görüldü. AK Hilal halkasında 17 grup hesabı veya alt ağ grupları yönetici hesabı tespit edildi. Bu 17 AK Hilal hesabından 128 bin 257 tweet paylaşıldı ve bunların yüzde 98,6’sı retweet şeklindeydi.
-
‘Twitter tarafsız bir platform olmadığını ortaya koydu’
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter’ın 7 bin 340 hesabı askıya alması sonrası sosyal medya platformunun Türkiye’de yasaklanacağına dönük endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Ünal, Türkiye’nin, Çin ve İran gibi yasakçı bir tavır değil; özgürlük, kontrol ve tedbiri benimseyeceğini ifade etti.Ünal, CNN Türk’te yayınlanan programda konuyla ilgili yine sosyal medya üzerinde gündeme gelen soruları yanıtladı; Twitter’ın yasaklanmasının söz konusu olmayacağını kaydetti.
Mahir Ünal ABD’li sosyal medya platformu Twitter’ın Türkiye’den 7 bin 300 hesabı askıya almasına ve buna gerekçe sunduğu rapora, “Bu hesaplarla ilgili bir rapor hazırlanıyor. Raporun hazırlanma biçimi de ilginç. Kendi sundukları data üzerinden bir inceleme yaptığınızda, yeşil küre kullanan hesaplar olmadığı görülüyor. Raporun son derece ideolojik kaygılarla hazırlandığı ortada.” sözlerle tepki gösterdi.AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, “Twitter, Amerikan yargısına göre tarafsız bir platform. Herhangi bir şekilde içeriklere müdahalesi söz konusu olamaz. Tarafsız bir platform olarak, sadece veri sağlayıcı. Twitter bu kararla tarafsız bir platform olmadığını ortaya koydu. Barış Pınarı Harekatına destek vermenin kapatma nedeni olması kabul edilebilir mi?” dedi.