Fransa, 300 milyar Euro ayırdı. Su,gaz, elektrik ve kiralara destek olacak. Macron, “Kimse işsiz kalmayacak, hiç bir şirket kapanmayacak” dedi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Corona virüsü ile mücadelede kuralları bir derece daha sertleştirdi. İtalya benzeri, tam karantina kararı beklenirken, Macron kısmi ancak minimum karantina uygulayacaklarını dile getirdi. Fransa’nın barış zamanında hiçbir zaman böyle bir karar almak zorunda kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Macron, “Savaştayız, paniğe kapılmayın, güçlü olalım” dedi.
Macron, Elysee Sarayı’ndan ulusa seslendiği konuşmasında, Salı günü öğlen 12.00’den itibaren, 15 gün boyunca, dışarı çıkmanın büyük ölçüde sınırlandırıldığını duyurdu. Macron, “Açık hava toplantılarına artık izin verilmeyecek, arkadaş toplantıları artık mümkün olmayacak. Herkes evinde kalacak ve diğerleri ile temasa geçmeyecek. Fransa topraklarında, yalnızca zorunlu alışveriş için, tıbbi tedavi için, zorunlu hallerde işe gitmek için, mesafelere saygı duyarak, sadece zorunlu durumlarda dışarı çıkılacak. Tüm şirketler uzaktan çalışmayı kolaylaştırmak için kendilerini ayarlayacak ve bu mümkün olmadığında, çalışanlarının hayatını garantiye alarak çalıştırabilecekler. Bunun koşullarını şirketlere bir genelge ile bildireceğiz. Uymayanlar cezalandırılacak” dedi.
Schengen sınırları kapatılacak
AB ve G7 yöneticileri ile görüştüklerini de kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, “Yarın öğleden itibaren AB ve Schengen bölgesi sınırları kapatılacak. Avrupa dışındaki ülkeler ile AB ülkeleri arasındaki tüm seyahatler 30 gün süreyle askıya alınacak” dedi.
Banka faizlerine 300 milyar euro’luk garanti
Ülkede durma noktasına gelen ekonomik hayat için de önlemleri artıracaklarını belirten Macron, hiçbir şirketin iflas riski altında kalmayacağını, herkesin gıda gibi temel ihtiyaçlarının da karşılaşacağını söyledi.
Buna göre, vergi ve sosyal masraflar ertelenecek, banka kredi sürelerinin uzatılması desteklenecek ve devlet kredileri garanti etmek için olağanüstü bir mekanizma kurarak 300 milyar Euro’luk fon oluşturacak. Gaz ve elektrik faturaları ile kiralar askıya alınacak. Kısmi ya da teknik işsizlik ücretlerini devlet ödeyecek. Hükümet, bu tedbirleri yarın somutlaştırarak şirketlere bildirecek.