Biz Gazeteciyiz

Davos’a iklim tepkisi

İsviçre’nin Davos kasabası, Dünya Ekonomik Forumu’nun 50’nci toplantısı nedeniyle dünyanın dört bir yanından liderler ve üst düzey yöneticilere ev sahipliği yapıyor. Bu yılki zirveye iklim protestoları damgasını vuruyor. 21-24 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek toplantılara 117 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, üst düzey yöneticiler, bilim insanları, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 3 bin davetli katılacak.

Kapitalizm yarardan çok zarar getiriyor”

Küreselleşmenin mimarlarını bir araya getiren Davos’ta kapitalizmin içinde bulunduğu güven bunalımı da masaya yatırılacak. Toplantılarda gelir eşitsizliği, siyasi kutuplaşma, çevre ve iklim krizi, küresel ekonominin durumu, paydaşların kapitalizmi, sürdürülebilir kalkınma, teknoloji, ticaret ve 4’üncü sanayi devrimi gibi çeşitli başlıklara odaklanılacak.

Davos’un hemen öncesinde açıklanan Amerikan kamuoyu araştırma şirketi Edelman’ın 2020 yılı Güven Barometresi, dünyada kapitalizme yönelik kuşkuların giderek yaygınlaştığını gösteriyor. 28 ülkede 34 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre yüzde 56’lık çoğunluk, kapitalizmin mevcut haliyle dünyaya yarardan çok zarar getirdiği görüşünde. Katılımcıların yüzde 83’ü işini kaybetme endişesi içinde. Yüzde 66’lık kesim ise, mevcut siyasi liderlerin ülkesinin sorunlarını çözebileceğine güvenmiyor.

İklim sorunu

İsveçli aktivist Greta Thunberg’in başlattığı “Gelecek için Cumalar” gibi protesto hareketleriyle dünya kamuoyunda giderek daha fazla farkındalık uyandıran iklim koruma da Davos’un ağırlıklı konuları arasında. 2018 Ağustos ayında 15 yaşındayken İsveç parlamentosu önünde üç hafta boyunca oturma eylemi yaparak iklim konusundaki eylemsizliği protesto eden Greta Thunberg de Davos’ta bir konuşma yapacak.

Dünya Ekonomik Forumu kurucusu ve başkanı Klaus Schwab, mevcut kuşkularla ilgili olarak, “İnsanlar, ekonomi ‘elitleri’ne karşı ayaklanıyor, onların kendilerine ihanet ettiğine inanıyor. Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamaya yönelik çabalarımız tehlikeli bir şekilde yetersiz kalıyor” dedi. Schwab, dünyanın kritik bir kavşakta bulunulduğuna dikkat çekerek “bu yıl hükümet ve şirketlere yeni öneriler ve stratejiler sunan bir Davos 2020 Manifestosu geliştirmek zorunda olduklarını” kaydetti.

Protestocular Davos’a yürüyor

Davos, iklim aktivistlerinin de protestolarına sahne oluyor. Dünya liderlerinden iklim korumada acil adımlar atılmasını talep eden yüzlerce aktivist Pazar günü ülkenin doğusundaki Landquart şehrinden Davos’a üç günlük bir yürüyüş başlattı.

İsviçre polisi, devlet ve hükümet başkanları, başbakanlar ve kraliyet mensupları gibi “uluslararası koruma” altındaki üst düzey 130 katılımcının güvenliği için olağanüstü önlemler alıyor.

İsviçre, Davos’un güvenliği için hava sahasında uçuşlara kısıtlama getirdi. Ek güvenlik önlemleri için polisin yanı sıra 5 bin ordu mensubu da görev yapacak. İsviçre yönetimi ve Forum organizatörlerinin ek güvenlik önlemleri için toplam 9 milyon euro kaynak ayırdığı bildirildi.